Slaapomgeving
Anouk Berenschot
Slaapomgeving
2 min

Veilig slapen: Kleine stapjes, grote impact

2 min

Laten we eerlijk zijn, lieve ouders: het ouderschap is een prachtige, maar soms overweldigende reis. Van slapeloze nachten tot babykleertjes in alle mogelijke maten, we willen allemaal maar één ding: dat ons kind veilig en gezond is, vooral tijdens die waardevolle uren slaap. We weten dat je net als wij die momenten koestert wanneer je baby eindelijk heerlijk ligt te dromen. En daar wil ik jou graag een handje bij helpen.

We hebben allemaal weleens de verleiding gevoeld om die schattige teddybeer naast ons kindje in bed te leggen, megaleuke accessoires of misschien wat extra dekens erbij te stoppen. Maar als het gaat om veilig slapen, zijn er een paar gouden regels die we maar beter serieus kunnen nemen.

De basisregels voor veilig slapen

Slapen in een rookvrij huis 

Ik hoef je vast niet te vertellen dat roken slecht is. Maar wist je dat roken in huis (zelfs alleen in de woonkamer of in de tuin) het risico op wiegendood verhoogt? Het is echt cruciaal om jouw kind (of het nou een baby, dreumes of peuter is) te laten slapen in een volledig rookvrije omgeving. En ja, dat betekent ook geen sigarettenlucht aan de kleding van wie dan ook jouw kind optilt of knuffelt.

In een eigen bedje slapen 

Misschien heb je het weleens gehoord: samen slapen met je baby in je eigen bed klinkt gezellig en gemakkelijk voor die nachtelijke voedingen. Maar het kan gevaarlijk zijn. Eerlijk, het is helemaal een beweging van nu en word flink gepromoot voor een goede hechting. Maar, er is een grote reden om dit niet te doen en die hechting (die inderdaad heel belangrijk is!), anders vorm te geven. Om jouw kind echt veilig te houden, laat hem of haar altijd in een eigen bedje slapen. Dicht bij jou is perfect, zo hoor je elke beweging, maar wel in een veilig, apart wiegje of co-sleeper. Buiten slaaptijd kan je maximaal knuffelen natuurlijk, en zit die hechting helemaal goed.

Kort en strak opmaken 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar een babybed opmaken vond ik de eerste paar keer echt een ingewikkeld verhaal. Zoveel lagen, en zoveel regels (en dan heb ik het nog niet eens over welke dikte alles moet hebben). 

Het belangrijkste? Zorg ervoor dat je het bed van je baby kort en strak opmaakt. Dat wil zeggen: het dekentje gaat niet hoger dan de schouders van je kind en is stevig ingestopt. Zo voorkom je dat jouw baby eronder kan schuiven en het benauwd krijgt.

Geen losse elementen in bed 

Dit is misschien wel de lastigste regel, vooral voor de knuffel liefhebbers onder ons. Je baby heeft het liefst een leeg bed. Geen kussens, geen zachte knuffels, geen wieg bumpers. Hoe verleidelijk het ook is. Die knuffels kunnen na het slapen altijd gezellig terug voor wat knuffeltijd!

Je doet het fantastisch

Laten we wel reëel zijn. Niemand zegt dat dit alles altijd makkelijk is, of dat we als ouders nooit onzeker zijn. Maar het feit dat je je druk maakt om de veiligheid van je kindje zegt al genoeg: je doet het fantastisch! Soms kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken, en deze veilige slaapgewoonten zijn daar een prachtig voorbeeld van.

Wil je nog meer tips en adviezen? Kijk dan op de website van Veiligheid.nl voor alle ins en outs over veilig slapen. Samen zorgen we voor rustige, veilige nachten voor onze kleintjes en hopelijk een paar extra uurtjes slaap voor onszelf! 

Dus, terwijl je je baby in bed legt, misschien een laatste dikke kus op dat zachte hoofdje, weet dat je met deze eenvoudige stappen je kindje helpt veilig te slapen.