Huilen mag: het is normaal bij verandering
Als ouder weet je hoe moeilijk het kan zijn om je baby, peuter of kleuter te zien huilen. Misschien voel jij je onzeker of zelfs schuldig, vooral als het lijkt alsof het huilen niet stopt. Maar wees gerust: huilen is een heel normaal en gezond onderdeel van het proces wanneer kinderen zich aanpassen aan veranderingen in hun leven.
Of het nu gaat om het overstappen naar een peuterbed, het beginnen met slaaptraining of het afscheid nemen van de fles, kinderen reageren vaak met huilen als ze geconfronteerd worden met nieuwe situaties. Dit is hun manier om emoties te uiten en om te gaan met de onzekerheid die verandering met zich meebrengt. Het huilen betekent niet dat je iets fout doet, het betekent simpelweg dat je kind zich moet aanpassen.
Huilen kan een manier zijn om de spanning van een nieuwe situatie los te laten en vaak is het slechts een tijdelijke fase. Het is belangrijk om je kind gerust te stellen, maar ook om geduldig te zijn en te begrijpen dat huilen bij verandering hoort. Hoe ga je hier als ouder mee om? Hier zijn enkele tips om je kind te ondersteunen terwijl ze zich aanpassen aan nieuwe situaties:
- Huilen kan intens zijn, vooral als het lijkt alsof het niet stopt. Het is belangrijk om zelf rustig te blijven. Kinderen voelen vaak de emoties van hun ouders aan, dus als je kalm en geduldig blijft, kan dat hen helpen om zich veilig en ondersteund te voelen.
- Kinderen gedijen goed op voorspelbaarheid, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk vast te houden aan een consistente dagelijkse routine en slaaptraining. Dit biedt houvast en helpt je kind om zich veiliger te voelen, zelfs als er andere veranderingen plaatsvinden.
- Huilen is een gezonde manier voor kinderen om hun emoties te verwerken. In plaats van te proberen het huilen meteen te stoppen, geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten. Dit kan hen helpen om de verandering beter te verwerken.
- Soms is het nodig om een bepaalde aanpak consequent toe te passen, bijvoorbeeld bij slaaptraining. Maar wees ook flexibel en pas je aan als je merkt dat je kind specifieke behoeften heeft tijdens het proces van verandering.
Vergeet niet: huilen mag en het is vaak een teken van groei en aanpassing. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we kinderen alleen laten huilen, ouders moeten hier altijd op reageren. Maar met huilen op zich, is dus niets mis. Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd hoe het zit in combinatie met hechting? Dan is deze video een tip. Hierin legt een wetenschapper uit hoe het nu eigenlijk zit met stresslevels, hechting en slaaptraining: https://www.youtube.com/watch?v=6YG11yBFL7I. De korte samenvatting? Aan de slag gaan met slapen is zeer effectief, en niet schadelijk. Veel plezier met kijken!