'S nachts uit bed komen
Anouk Berenschot
'S nachts uit bed komen
2 min

Heb je al van alles geprobeerd? Dit is waarom slaaphulp misschien toch kan helpen

2 min

Veel ouders voelen zich moedeloos als het gaat om de slaappatronen van hun kind. Vaak horen we: “Ik heb echt alles al geprobeerd, maar mijn kind blijft onrustig slapen.” Het is begrijpelijk dat je dan gaat twijfelen of slaaphulp nog wel iets kan veranderen.

Ik leg het vaak zo uit:

Bij ongeveer de helft van de ouders moet de boel echt op de kop om meer slaap voor elkaar te krijgen. Grote veranderingen zijn nodig voor resultaat.

Maar; bij de andere helft doen ouders al heel veel goed. Ze hebben al van alles geprobeerd, en sommige dingen gaan (soms) ook goed. Toch lukt het niet om het slapen écht helemaal rustig te krijgen (en te houden). In die gevallen liggen 90 van de puzzelstukjes goed. Maar met die missende 10 stukjes krijg je de puzzel nooit af. En die volledige kloppende puzzel hebben we nodig voor die relaxte avonden, heerlijke nachten, fijne ochtenden en lekkere dutjes. En dat is precies waarom slaaphulp helpt, óók als je al van alles geprobeerd hebt en sommige dingen (soms) al best goed gaan.

Dus voordat je de hoop opgeeft, kijk eens naar de drie grootste redenen waarom slaapverbetering vaak niet lukt.

1. "Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg."

Dit is iets wat ik vaak zeg tegen de ouders die ik begeleid: blijf je dezelfde aanpak volgen, dan is het niet realistisch om te verwachten dat er iets aan de uitkomst verandert. Ouders proberen vaak van alles, maar zonder duidelijke strategie. En zelfs al is er een strategie, dan kan het zijn dat die niet het gewenste resultaat oplevert, omdat het simpelweg niet aansluit bij de behoefte van jouw kind. Soms zijn er kleine aanpassingen nodig die je niet direct zelf ziet. Door oude gewoonten los te laten en nieuwe, beproefde stappen te zetten, ontstaat er ruimte voor echte verandering.

2. Inconsistentie: "We zijn zo moe dat we maar weer een keertje toegeven..."

Een bekende valkuil is dat we in momenten van vermoeidheid of wanhoop sneller toegeven aan oude gewoonten. Zo kun je geneigd zijn om toch die extra knuffel te geven of je kind opnieuw mee naar jouw bed te nemen, omdat dat tijdelijk rust lijkt te geven. En dat is heel normaal! Jij bent ook maar een mens, en hebt je slaap keihard nodig. Dat begrijp ik helemaal. Maar hoe logisch ook, juist die flexibiliteit in routines kan verwarrend zijn voor je kind. Een consistente aanpak – elke avond opnieuw – biedt veiligheid en duidelijkheid. Ja, het vraagt geduld en doorzettingsvermogen, maar een heldere en vaste aanpak is vaak de sleutel tot succes. En soms is het fijn als iemand je daarin ondersteunt om dat vast te kunnen houden.

3. Onbekendheid met effectieve slaap methodes

Vaak weten ouders niet precies welke stappen het best werken, en dat is begrijpelijk. Elke situatie en elk kind zijn uniek. Een orthopedagoog kan je helpen met op maat gemaakte technieken die bij jouw kind en jullie gezin passen. Door gericht advies en methoden te gebruiken, kun je met nieuwe kennis en strategieën aan de slag, die je zonder begeleiding misschien niet had ontdekt. Daarom krijg je in het slaapprogramma ook altijd keuzes, en help ik je daarbij.

Hoe ik je kan helpen

Slaaphulp draait om meer dan alleen het vinden van een oplossing voor één slapeloze nacht. Het doel is om een stevig fundament te leggen voor duurzame slaapgewoonten, zodat je kind zelfstandig leert om in slaap te vallen en door te slapen. Samen maken we een plan dat specifiek is afgestemd op jullie situatie. Wat we bieden is niet zomaar een “quick fix”, maar een methode die rust creëert voor de lange termijn.

Dus, heb je echt al alles geprobeerd? Of is het misschien tijd om met een frisse blik te kijken naar wat er beter kan? Door een nieuwe aanpak te proberen en open te staan voor kleine aanpassingen, geef je jezelf en je kind de kans om stap voor stap een betere nachtrust te bereiken. En dat is waar ik je graag bij help. Samen kunnen we aan de slag om jullie rust en energie terug te vinden.