
4 tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
Wat een heerlijk vooruitzicht; langere dagen, lekker weer (of nouja, die hoop heb ik toch echt wel), vakantie voor de deur… Genoeg redenen om van te genieten dus.
Helaas kan de aanstaande zomertijd ook aardig wat stress veroorzaken bij ouders. Want wat als dit het slapen (nog meer) in de war schopt.
Laat ik beginnen met een geruststelling:
Deze tijdsverandering is meestal niet erg, omdat we met de zomertijd een uur vooruit gaan in de tijd. Dit betekent dat je kind een uur later wakker wordt dan normaal als het schema niet wordt gewijzigd.
Maar wat als je er wel tegenop ziet?
De meeste ouders zijn blij met de zomertijd omdat veel kids vroege vogels zijn en ze zo dus een uur later wakker worden. Geldt dit voor jou? Dan kan je ervoor kiezen om het oude schema aan te houden.
Bijvoorbeeld: op de ochtend van de tijdsverandering is jouw kind om 7 uur wakker geworden in plaats van 6 uur. Enkel doordat de tijd een uur verschoven is. Je kan jouw kind dan een uur later naar bed laten gaan voor zijn/haar dutjes en een uur later naar bed ’s avonds. Je doet dan dus net alsof de tijd niet veranderd is, waardoor het hele schema een uur schuift met de nieuwe tijd.
Dan heb je 2 opties: het roer in 1 keer omgooien of dit in kleine stapjes doen:
In 1 keer meeschuiven geeft de meeste duidelijkheid. Dus start zondag de dag gewoon wanneer je kind wakker is, en breng je kind volgens de ‘nieuwe tijd’ op zijn gebruikelijke tijd naar bed. Ook als je kind dan dus een uur korter wakker is geweest. Als je een flexibel kind hebt zit ‘ie zo weer in het nieuwe schema.
Heeft jouw kind moeite met veranderingen in slaap? Was de overgang van ledikant bijvoorbeeld een groot gedoe, of heeft de wintertijd eerder veel slapeloze nachten opgeleverd? Dan is de aanpak met kleinere stapjes wat voor jou.
De aanpassing met kleine stapjes kan je als volgt aanpakken:
De dinsdag voor de zomertijd schuif je het hele schema van je kind 10 minuten op. Dus gaat jouw kind normaal gesproken om 12.00 en 19.30 naar bed? Dan wordt dat dinsdag 11.50 en 19.20. Op woensdag schuif je weer 10 minuten naar voren, en wordt het dus 11.40 en 19.10. Zo schuif je door, waardoor je in het weekend de nieuwe tijd bereikt heb en zondag het hele schema dus weer ‘klopt’ volgens de nieuwe tijd.
Heb jij een flexibel kind en gaat het slapen over het algemeen best goed? Gooi dan het roer in 1 keer om. Dat geeft de meeste duidelijkheid. Dus tot zondag alles houden zoals het altijd was, en op zondag schuif je het hele schema in 1 keer een uur op
- Heeft jouw kind wat meer moeite met verandering? Schuif dan vanaf dinsdag 25 maart dagelijks het schema 10 minuten naar voren op
- Heb je een vroege vogel? Dan kan je er ook voor kiezen om de wintertijd aan te houden.