Slaapomgeving
Anouk Berenschot
Slaapomgeving
2 min

Griep of ander virus en slecht slapen

2 min

De virussen vliegen je om de oren als je kinderen hebt. Een verstopte neus, hoesten, koorts en een algemeen lamlendig gevoel kunnen ervoor zorgen dat je kleintje moeilijk in slaap komt of ’s nachts vaker wakker wordt. Dat kan niet alleen voor je kindje vervelend zijn, maar ook voor jou als ouder behoorlijk vermoeiend. 

Waarom slaapt je kindje slechter bij een virus? 

Wanneer je kindje ziek is, spelen meerdere factoren een rol bij slaapproblemen. Koorts of een ander virus kan bijvoorbeeld zorgen voor onrustige nachten en zweten. Een dalende lichaamstemperatuur is cruciaal om goed te kunnen slapen. Normaal doet je lichaam dit uit zichzelf, maar bij ziekte is dit een stuk lastiger. Een verstopte neus en hoesten kunnen het ademen moeilijker maken, en kan je flink wakker houden. Dit zorgt ervoor dat je kindje vaker wakker wordt en het ook nog eens moeilijker is om weer terug in slaap te vallen. En om wie vraagt je kindje dan? Juist, om jou. 

Gelukkig maar, want daar zijn we natuurlijk voor. Maar hoe kan jij je kindje zo goed mogelijk door zo’n periode heen helpen? 

Hoe kan ik mijn kindje het beste helpen? 

Allereerst; gelukkig duurt de piek van een virus normaal gesproken niet langer dan enkele dagen tot een week. Zodra je kindje zich beter voelt, zal het slaapritme vanzelf weer terugkeren naar normaal. Het is dus een tijdelijke fase, hoe zwaar het nu ook lijkt. Maar, hier zit wel echt een grote maar aan. Wanneer ouders tijdens zo’n periode veel gaan helpen bij het slapen is dit vaak hét moment waarop kinderen gewend raken aan die hulp (bijvoorbeeld bij papa en mama in bed mogen). Met als gevolg dat ze om deze hulp blijven vragen, ook als ze weer fit zijn. 

Dus; geef jouw kindje de extra hulp en aandacht tijdens de piek van het niet lekker zijn, maar probeer dat te beperken tot maximaal 4 dagen/ nachten. Zo kan je jouw kindje ondersteunen, maar verlaag je het risico dat er een slaapgewoonte ontstaat waar jullie vervolgens maanden of jaren zoet mee zijn. 

Een andere tip; laat je kindje extra slapen om op te knappen. Dat mag ’s nachts, maar ook overdag. Beperk het extra slapen overdag wel tot maximaal een uur extra. Anders gaat dat ten koste van de nachtrust, die ze ook keihard nodig hebben. 

Maak je dus geen zorgen als je kindje wat slechter slaapt tijdens een virus. Met wat extra aandacht, liefde en geduld komt het snel weer helemaal goed. Zolang je jouw hulp maar af laat nemen zodra ze zich beter voelen. Dan moet het helemaal goed komen.