Hoe jouw kindje zelfstandig in slaap leert te vallen

Als ouder herken je het vast wel: je  kind je  heeft iets nodig om in slaap te vallen. Het kan een  speen  zijn, een specifiek liedje, het wiegen in je armen , in de kamer moeten blijven tot je  kind je  slaapt  of een fles als je  kind je  in bed ligt . Deze “hulpjes” worden slaapassociaties of -attributen genoemd en hoewel ze vaak effectief zijn  op het moment zelf , kunnen ze je  kind je  afhankelijk  maken  om  zelf  in slaap te komen.  Het grootste probleem?  Kind eren wennen ontzettend snel aan die hulp.  

Het probleem ontstaat vaak wanneer je  kind je  elke keer weer dezelfde hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen, vooral als ze 's nachts wakker worden. Dit kan voor jou als ouder vermoeiend zijn, vooral als je merkt dat je  kind je  alleen maar in slaap komt als je ze die specifieke hulp biedt.  Ook voor jouw  kind je  is dit vaak een uitdaging omdat deze hulp bieden tijd kost, en ze onvoldoende slaapuren kunnen maken.   

Maar maak je geen zorgen,  voor 93% van de kinderen van 4 maanden of ouder geldt dat ze wel kunnen leren om zelfstandig (weer) in slaap te vallen (bij de 7% speelt er pijn bij het slapen, en vraagt dit dus om een medisch traject).   D at is waar we het in deze blog over hebben.  

Het probleem van afhankelijkheid  

Wanneer je  kind je  afhankelijk wordt van een slaapattribuut, kan het moeilijker worden om ze zelfstandig te laten slapen. Bijvoorbeeld, als je  kind je  alleen maar kan slapen met de speen, of als het nodig is dat jij ze weer in slaap wiegt na elke nachtelijke onderbreking, kan dit leiden tot  continu uit je bed worden gehaald  en  terechtkomen in  een vicieuze cirkel van slaaponderbrekingen.  

Dit is vaak het moment waarop ouders besluiten dat ze hun  kind je   willen helpen om zelf in slaap te vallen, zonder afhankelijk te zijn van bepaalde slaapattributen. Het doel is om  de hulp af te leren,  je  kind je  te leren dat ze in staat zijn om zelf in slaap te komen en, als ze wakker worden, zichzelf gerust kunnen stellen zonder hulp van buitenaf.  

Waarom het belangrijk is om je  kind je  te helpen zelfstandig te slapen  

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kindje elke keer snel te helpen in slaap te vallen, is het belangrijk om ze de vaardigheden aan te leren die ze nodig hebben om zelfstandig te slapen. Dit zorgt niet alleen voor betere nachten voor jullie beiden, maar het helpt ook je  kindje om vertrouwen in zichzelf te ontwikkelen.  Hier is dus echt een ruggengraat voor nodig, maar die heb jij!  

Maar hoe dan?  

Deze 3 dingen zijn het meest belangrijk om zelfstandig slapen te bereiken:  

  1. Niet het leukste antwoord, maar wel het meest eerlijk: stop met het bieden van de hulp. Zolang je dit blijft doen, blijft het slapen onrustig. Je hoort mij dan ook vaak herhalen: zo lang je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Oftewel; er moet iets aan jouw aanpak als ouder veranderen om meer slaap voor elkaar te krijgen.  

  1. Maar dan? In plaats van jouw vaste hulp (die voeding, de borst, in de kamer blijven zitten  enz ), ga je een slaapmethode inzetten. Dit is een stap voor stap plan om zelfstandig slapen aan te leren. Welke methode echt werkt hangt af van de leeftijd van jouw  kind je , van de persoonlijkheid van jouw  kind je  (is jouw afhankelijk, angstig, of juist heel zelfstandig?  enz ). Maar, de methode moet er ook eentje zijn waar jij als ouder achterstaat. Want als jij er niet achterstaat, kan je het ook niet volhouden – en heeft het dus geen effect. Een voorbeeld van een methode is de oppakken-neerleggen methode (Google is je beste vriend). Deze is bijvoorbeeld erg geschikt bij hele jonge  kind eren (0-6 maanden), die erg gewend zijn aan fysiek contact bij het slapen  

  1. Bedtijden. Echt waar, die maken zóveel verschil. 5 minuten schuiven kan al een heleboel rust brengen.   Die tijden wisselen  elke paar maanden, dus goed om dit blijvend in de gaten te houden.  Dit is een onderwerp waar ik uren over kan praten, en zal ik dus een volgende blog aan  wijden.   

Blijf stap voor stap werken aan het loslaten van de hulp en geef je  kind je  de kans om zichzelf gerust te stellen. Op de lange termijn zal het resultaat zich uitbetalen in meer rust voor jou en je  kind je